Albelli fotoboeken als PDF

posted on 2014-06-01

Bij Albelli is het mogelijk om, met behulp van hun software, een fotoboek te maken en te laten afdrukken. Wat echter jammer is, is dat wanneer je een paar dagen aan een fotoboek hebt zitten werken, je dit boek niet makkelijk kan backuppen of exporteren. Dat betekent dat wanneer Albelli geen zin meer heeft of failliet gaat, je de tijd die erin zit kwijt bent. Albelli neemt op die manier je werk in gijzeling.

Gelukkig heeft iemand op internet een omweg gevonden: voor het uploaden van de fotoboeken maken ze een PDF aan, die ze ORDER.APP noemen.

Albelli heeft bij het ontdekken gevraagd aan mensen of ze misschien geld willen betalen voor het gebruik van deze PDF, jammer genoeg is hun support forum waar deze opmerking stond inmiddels van het internet gehaald.

Met de laatste updates van Albelli is het duidelijk dat Albelli niet wil dat mensen een digitale versie van hun boek kunnen krijgen, klanten kunnen dan hun fotoboek bij concurenten gaan afdrukken.

Hoe het systeem werkt nu als volgt:

 • Met de software wordt een fotoboek ontworpen.
 • Het fotoboek bij het bestellen omgezet in een PDF met wat extra order informatie.
 • Deze bestanden worden in een zip bestand gezet en met een wachtwoord versleuteld.

Om bij de PDF te kunnen komen, is het dus van belang om deze voor het inpakken te pakken en ergens te kopiëren. Het zip bestand is immers versleuteld met een wachtwoord.

De eerder gevonden omweg werkt nog wel, maar is wat moeilijker geworden. De bestanden zijn nu verstopt in een tijdelijke map die voor de order wordt aangemaakt in C:\Documents and Settings\Gebruiker\Local Settings\Temp\8AC5069E-3D06-4F9E-9E8D-4483CA58E68C.

De gebruiker is de naam van je gebruiker op de PC, de laatste directory is en willekeurig gemaakte naam. Bij voorbeeld:

C:\Documents and Settings\Bram\Local Settings\Temp\8AC50-3D06-4F9E-0E8D-4483CA53E68C

Tijdens het maken van de bestelling en voor het uploaden is in de tijdelijke map het ORDER.APP bestand te zien. Kopieer deze voor hij in het zip bestand verdwijnt, maar na dat hij volledig is gemaakt (100% is aangegeven in het voortgangsscherm van Albelli).

Een andere oplossing is Albelli mijden en in de basis gebruik te gaan maken van bedrijven die het mogelijk maken om van zonder kun software ook fotoboeken te maken. Op die manier weet je zeker dat het bedrijf ook geld kan verdienen door gewoon goede producten te verkopen en niet alleen door klanten afhankelijk te maken.

Een voorbeeld daarvan is blurb.

Script

Commentator FvdL stuurde een Batch script wat hij niet zelf wilde publiceren, wat ik vervolgens als aanmoediging heb gezien om het helemaal te herschrijven en onder het GPLv3 te posten.

Het script is niet mooi en uit gewoonte heb ik het helemaal in het Engels geschreven, maar het proces wat hierboven staat beschreven is ermee geautomatiseerd.

 • Download het script
 • Start het script (dubbel klikken, zou een terminal venster moeten openen met tekst en licentie voorwaarden)
 • Start Albelli en het bestel proces
 • Druk op enter in de window waar het script draait (het script gaat dan zoeken naar ORDER.APP)
 • Zodra ORDER.APP is gevonden, gaat het script wachten op ORDER.ALB
 • Dat gebeurt in een loop, dus telkens springt om de twee seconden hetzelfde bericht langs
 • Zodra het bestelproces halverwege stap 2 van 4 is zal het script zeggen dat er klaar is
 • Het bestelproces kan dan afgebroken worden
 • Naast de plek waar het copyOrderApp bestand staat is een order_getal.pdf ontstaan wat een kopie is van het boek

Mocht het niet werken, maak dan screenshots en vraag hulp via commentaar hieronder of e-mailen met de auteur (contact gegevens staan bij de licentie voorwaarden).

Update: In versie 10.0.0.1189 had Albelli een nieuwe aanpak die het script tegen werkte, maar bij versie 10.0.1.1228 is het oude gedrag weer hersteld en werkt het script weer. We zullen afwachten hoe lang nog, maar de aanpak van versie 10.0.0.1189 was makkelijk te omzeilen.